divendres, d’octubre 25, 2013

Presentació i finalitat de la bitàcola



















Actualment ocupo el càrrec de Secretari d'Estudis i Programes de la PxC. Tanmateix, el bloc LA MARCA HISPÀNICA parlarà sols en nom meu i expressarà opinions particulars o idees manifestades a títol personal. Que aquestes opinions i idees siguin acceptades i assumides, o no, pel partit, és una qüestió que dependrà de moltes altres persones i, en primer lloc, dels òrgans competents.

Però en tot cas Plataforma per Catalunya és una organització transversal que accepta militants de totes les procedències ideològiques sempre que les ideologies en qüestió es subordinin: 1/ a tres valors ètics bàsics, a saber, la veritat, la justícia i la llibertat; 2/ a la Declaració Programàtica del partit (qui diu la DP diu també la resta de documents doctrinals i estratègics aprovats per l'organització).

Els esmentats valors confegeixen la identitat espiritual de Catalunya. De faisó que aquesta identitat sols es converteix en un valor en la mesura que condensa la síntesi axiològica de la cultura catalana.

Així que es pot ser catòlic conservador i membre de PxC, però també es pot ser socialdemòcrata i membre de la PxC, sempre amb les consideracions i limitacions lògiques exposades.

La PxC aspira a esdevenir un partit de govern. De manera que, de bell antuvi, palesà la vocació d'acollir al seu si totes les sensibilitats doctrinals, filosòfiques, religioses i polítiques del poble català. En conseqüència, haurà també de representar els milions de treballadors catalans que se senten d'esquerres, més encara quan són els principals perjudicats per l'actual política d'immigració.

D'esquerra nacional o socialista nacional democràtic

La nostra bitàcola aspira a convertir-se en un lloc de reflexió i debat per a tothom qui, des de posicions d'esquerres, rebutgi l'actual política d'immigració neoliberal (globalització); qui la experimenti com una agressió intolerable als interessos morals i materials dels treballadors autòctons, tot plegat en benefici del capital i, més en concret, de l'alta finança apàtrida que mou els fils de la política a escala mundial. La nostra perspectiva és així d'esquerres, però d'esquerra nacional democràtica. Defensem el dret a existir de totes les nacions. El nostre nacionalisme és filosòfic, no tribal o excloent, com afirmen que hauria de ser tot nacionalisme, per collons, els dogmàtics de l'ortodòxia econòmica liberal.

El nacionalista filosòfic és la persona més preparada emocionalment i intel·lectualment per a entendre el sentiment nacional d'altres pobles i respectar-lo.

El nacionalisme filosòfic constitueix així la base teòrica, espiritual i moral des de la qual podem construir una Europa nacionalista sense que això signifiqui tornar a les guerres inter-ètniques que van devastar el continent en el passat. Conflictes que es desencadenaren en nom del patriotisme, però que en realitat responien menys a la voluntat dels pobles, les nacions reals, que a la cobdícia i els interessos econòmics dels qui utilitzaren la nació per a llurs negocis privats.

Sóc i seré d'esquerra nacional perquè nació és sinònim de poble treballador. Quan algú parla de la nació com un concepte abstracte que caldria oposar al poble treballador, aleshores estem davant del burgès arquetípic que ha instrumentalitzat el sentiment nacional en profit de "l'individu", és a dir, del capital. Aquí a Catalunya en tenim molts, d'aquests poca-vergonyes (des de CiU a les CUP). En aquesta bitàcola intentarem desemmascarar-los.

Finalment, aclarir que LA MARCA HISPÀNICA no parlarà mai d'altres companys del partit si no és per a elogiar-los en honor a un mèrit objectiu. Ni tampoc parlarà d'assumptes interns, menys encara quan es tracti de pica-baralles personals. El nostre tema és el catalanisme, el nacionalisme, la filosofia i el rerefons doctrinal de la Declaració Programàtica de PxC, que vam redactar l'any 2002 i que ara intentarem interpretar aquí de manera sistemàtica fins que la necessària renovació doctrinal i la refundació catalanista del partit produeixi nous documents.

Salutacions cordials a tothom.

Visca Catalunya!

Jaume Farrerons
Secretari d'Estudis i Programes
Plataforma per Catalunya
25 d'octubre de 2013

 

3 comentaris:

Alan Argento ha dit...

La primera vez que leo en catalán. Linda lengua. Saludos desde la Argentina.

Jaume Farrerons ha dit...

Gracias, Alan.

Intentaremos traduir todos los textos de este blog al castellano en otro sitio auxiliar y enlazaremos la traducción para mayor comodidad de los usuarios castellanohablantes.

Jaume Farrerons ha dit...

S'ha instal·lat un traductor automàtic.

Se ha instalado un traductor automàtico.